A fahéj évszázadok óta az egyik legkedveltebb fűszer a világon.
Nem csoda… vagyis de — egy csodafűszer!
Miért?
Azért, mert jellegzetes ízével és illatával nemcsak az ételeinket teszi különlegesebbé, hanem számos jótékony hatással is bír az egészségünkre. A kellemes és a hasznos találkozása.
- Mire jó a fahéj?
- Mi a fahéj hatása, előnye és hátránya?
- Miben nyilvánul meg a fahéj jótékony hatása?
- Miben más az őrölt fahéj gyógyhatása?
- És a fahéj élettani hatása tud-e negatív lenni?
Lássuk, mit mond a tudomány: ez a fahéj hatása a szervezetre!

A fahéj hatása általánosságban — avagy mire jó a fahéj?
A fahéj egy rendkívül sokoldalú fűszer, amely nemcsak finom, de számos jótékony hatással is rendelkezik.
A gasztronómiában az édes ételekhez például kiválóan illik — főleg a süteményekhez, palacsintákhoz, muffinokhoz és gyümölcssalátákhoz, mivel kellemes, meleg aromát ad nekik.

Italokban is gyakran használják, például kávéban, chai teában, forró csokoládéban vagy akár forralt borban, ahol fűszeres, melengető ízt kölcsönöz. Emellett a sós ételekben is megállja a helyét, különösen közel-keleti és indiai fogásokban, ahol curryk, raguk vagy húsételek ízesítésére használják.
Emellett tartósításra is alkalmas, hiszen kompótokhoz, lekvárokhoz és befőttekhez adva úgy fokozza az ízeket, hogy közben természetes tartósító hatása is van.
A szépségápolásban is felhasználható, hiszen bőrradírok, arcpakolások és hajápolási termékek összetevőjeként serkentheti a vérkeringést és frissítheti a bőrt.

Illatosítóként is nagyszerű, hiszen kellemes, meleg illata révén meghitt hangulatot teremt otthonunkban, például illatgyertyákban vagy potpourriban használva.
… és ez még mindig nem minden.
Egészségügyi előnyei is figyelemre méltóak, hiszen segíthet a vércukorszint szabályozásában, gyulladáscsökkentő hatású, és támogathatja az emésztést. Antibakteriális és antioxidáns tulajdonságai miatt a természetgyógyászatban is előszeretettel alkalmazzák, például megfázás esetén mézzel keverve.
Lássuk, mi a fahéj jótékony hatása.

A fahéj jótékony hatása
A fahéj jótékony hatásait napokig lehetne sorolni, ám itt a három leginkább bizonyított:
- Helyettesítheti a mesterséges tartósítószereket
- Magas antioxidáns tartalom
- Csökkentheti a vércukor szintet
Lássuk őket egyesével!

Helyettesítheti a mesterséges tartósítószereket
A fahéj gyógyhatásai közé tartozik magas antioxidáns tartalma, ami olyan erős, hogy még természetes élelmiszer tartósítószerként is használhó.
Magas antioxidáns tartalom
A fahéj tele van erős antioxidánsokkal, köztük polifenolokkal.

Emiatt jelentősen növelheti a vér antioxidáns szintjét, miközben csökkentheti a gyulladás mérésére használt markerek, például a C-reaktív fehérje szintjét.
Csökkentheti a vércukor szintet
A fahéjnak jótékony hatásai között tartják számon, hogy képes lehet csökkenteni az éhgyomri vércukorszintet.

A fahéj gyógyhatása
A fahéj gyógyhatásai közül is van, amely sokkal bizonyosabbnak tűnik, mint a népi megfigyelések:
- gyulladáscsökkentő
- erősen gyógyhatású
- csökkentheti az érbetegségek tüneteit vagy kockázatát
Lássuk őket egyesével!

Gyulladáscsökkentő
A fahéj antioxidánsai erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. A fahéj tehát képes lehet természetes gyulladáscsökkentőként funkcionálni.
Erősen gyógyhatású
A fahéj jellegzetes illata és íze az olajos résznek köszönhető, amely nagyon magas fahéjaldehid tartalmú vegyületet tartalmaz.

A tudósok úgy vélik, hogy ez a vegyület felelős a fahéj egészségre és anyagcserére gyakorolt erőteljes hatásaiért.
Csökkentheti az érbetegségek tüneteit vagy kockázatát
A fahéj képes lehet egyes esetekben csökkenteni a vérnyomást, amennyiben legalább 8 héten keresztül következetesen fogyasztják.
Különbség a fahéj rúd és az őrölt fahéj gyógyhatása, illetve a különböző fajtájú fahéj jótékony hatásai között

A fahéjnak két fajtáját különböztetjük meg:
- Cassia fahéj: A legelterjedtebb fajta, amelyet „fahéjként” emlegetünk.
- Ceylon fahéj: Ezt a típust „valódi” fahéjként ismerjük.
Mi a különbség?
A ceyloni fahéjhoz képest a Cassia fahéj általában megfizethetőbb és szélesebb körben elérhető.

Emiatt viszont a Cassia fajta jelentős mennyiségben tartalmaz egy kumarin nevű vegyületet, amely nagy dózisban káros lehet.
A ceyloni „igazi” fahéj sokkal jobb ebből a szempontból, és a vizsgálatok szerint sokkal kevesebb kumarint tartalmaz, mint a Cassia fajta.
Emellett nemcsak fajtájukban, de a formájukban is van különbség!

A fahéjrúd és az őrölt fahéj azért más, mert a fahéjrúd természetesebb, kevésbé feldolgozott forma, amely lassabban oldódik fel, így fokozatosabban fejti ki hatását, például teaként vagy forró italokban áztatva. Lassabb kioldódása miatt kíméletesebb a gyomorhoz. Az illóolaj-tartalom szempontjából is van eltérés, hiszen a rúd hosszabb ideig megőrzi természetes aromáit és hatóanyagait. Gyógyászati célokra a rúd gyakran egy bögre teaként is fogyasztható, ami kíméletes módja a szervezet támogatásának.
Az őrölt fahéj ezzel szemben koncentráltabb, könnyebben emészthető és gyorsabban felszívódik, ami előnyös lehet például az emésztés serkentésére vagy a vércukorszint szabályozására. Ezt a változatot nagy mennyiségben fogyasztva irritálhatja az emésztőrendszert. Illóolajként az őrölt fahéj idővel veszít intenzitásából. Az őrölt fahéjat tehát inkább gyors hatású készítményekhez, például mézzel vagy joghurttal keverve érdemes fogyasztani
Tulajdonság | Fahéjrúd | Őrölt fahéj |
---|---|---|
Feldolgozottság | Kezebbé feldolgozott, természetesebb forma | Feldolgozott, porított forma |
Felszívódás | Lassabban oldódik fel | Gyorsabban felszívódik |
Hatás sebessége | Fokozatos, hosszabb ideig tartó hatás | Gyorsabb hatás |
Gyomorra gyakorolt hatás | Kíméletesebb a gyomorhoz | Nagy mennyiségben irritálhatja a gyomrot |
Illóolaj-tartalom | Hosszabb ideig megőrzi az aromákat és hatóanyagokat | Idővel veszít az intenzitásából |
Felhasználás módja | Teaként, forró italokhoz, főzéshez | Ételekhez, italokhoz keverve, fűszerként használva |
Gyógyászati alkalmazás | Kíméletes szervezettámogatás teaként fogyasztva | Gyors hatású készítményekhez, például mézzel vagy joghurttal |
Ugyanez mondható el, ha más formátum, például a fahéj kapszula hatása a kérdés.
Ezek tehát a fahéj hatásai.
Amennyiben tetszett a cikk, olvass tovább a Biotouch-on!
